Naaicentrum Leidsche Rijn

HCH – modevakopleidingen costumière, coupeuse, lingerie

HCH – modevakopleidingen costumière, coupeuse, lingerie

OPLEIDINGEN

Maak je graag kleding en wil je hier je beroep van maken? Wij geven de HCH modevakopleidingen costumière – coupeuse – lingerie

De opleidingen geven een brede basis voor vele specifieke vaardigheden en een eventuele carrière in de mode.

Of wellicht heb je er genoeg van om altijd maar weer je patroon te moeten aanpassen? door de eenvoudige opzet van de lesstof is deze opleiding uitermate geschikt voor de hobby naaister.

In de opleidingen wordt gebruik gemaakt van het lesmateriaal dat ontwikkeld is door HCH modevakopleidingen. HCH cursussen zijn eenvoudig van opzet en toegankelijk voor iedereen.

Ons streven is om iedereen die wil leren naaien en patroontekenen, dat ook echt te leren, op een prettige manier. De opleidingen zijn erkend door de branche vereniging MODINT.

De opleidingen zijn af te sluiten met een branche erkend diploma, maar dat is niet verplicht.

HCH-opleidingen-brochure

 

 

COSTUMIÈRE

Deze branche erkende opleiding tot costumière ( lees hier meer over MODINTacademy) is een mix tussen theorie en afwisselende praktijk lessen, en brengt patroontekenen en couture technieken samen.

Duur van de opleiding:  2 jaar het is mogelijk om tussentijds in te stromen.

De opleiding wordt gegeven op maandagmiddag van 12.00 tot 14.30. Het is mogelijk om deze opleiding in de avond te volgen op dinsdag of donderdagavond van 18.45 tot 21.15

lesrooster cursusjaar 2019 2020

De opleiding bestaat uit 5 lesboeken en omvatten theorie en praktijk:

  • Rokken
  • Broeken
  • Grondpatronen
  • Mouwen & kragen
  • Niet alledaagse kleding & stoffen en warenkennis

DEEL A

Het theorie gedeelte bestaat uit het tekenen van rokken op verschillende grondvormen, het praktijk gedeelte bestaat uit de naai en couture technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van de rok.

DEEL B

Het theorie gedeelte bestaat uit het tekenen van diverse vormen van broekrokken, en allerlei varianten van de broek/pantalon voor dames, heren en kinderen. Het praktijk gedeelte bestaat uit naai en couture technieken voor het vervaardigen van de pantalon.

DEEL C

Het theorie gedeelte bestaat uit het tekenen van diverse grondvormen voor japonnen, blouse/overhemd tuniek enz. Het praktijk gedeelte bestaat uit diverse naai en couture technieken en diverse afwerkingen.

DEEL D

Het theorie gedeelte bestaat uit het tekenen van diverse kragen en mouwen en allerlei toepassingen om tot een ontwerp te komen. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het ontwerpen van kleding. Het praktijk gedeelte bestaat uit diverse naai en couture technieken, o.a. het inzetten van mouwen, opzetten van diverse kragen, verwerken en inzetten van voering

DEEL E

Dit deel bestaat uit het tekenen van eenvoudige lingerie en badkleding, sportkleding en textielwarenkennis.

 

 

COUPEUSE

De opleiding tot coupeuse is een vervolg van de opleiding tot costumiere.

Duur van de opleiding  2 jaar

Deze opleiding bestaat uit 3 studieboeken.

Tijdens deze opleiding wordt er dieper ingegaan op de reeds behandelde stof tijdens de costumière opleiding. Zoals het tekenen en ontwerpen van mantels, colberts, avond-, en bruidsjaponnen en het uitwerken van zeer moeilijke modellen.

Proportieleer = het aanpassen van patronen voor afwijkende figuren en mensen met lichamelijke beperkingen.

Graderen = patronen omzetten in maatseries

Een klein deel van deze opleiding bestaat uit kostuumgeschiedenis.

Het praktijk gedeelte bestaat uit couture technieken, het verwerken van zeer moeilijke stoffen en colbert met traditioneel binnenwerk.

 

 

LINGERIE

De lingerie opleiding staat los van de costumière en coupeuse opleiding.

Deelname aan deze opleiding is alleen mogelijk bij voldoende naai ervaring, het is bij deze opleiding niet mogelijk om tussentijds in te stappen.

Duur van de opleiding 12 lessen van 4 uur op zaterdagmiddag

deze opleiding bestaat uit 1 studieboek en omvat theorie en praktijk

Deze opleiding bestaat uit het tekenen en ontwerpen van lingerie zoals beha’s, slips, body’s en badkleding, heren slips en boxers,  het aanpassen van patronen voor bijv. prothese e.d.

Je leert het verwerken van de stoffen en materialen die er voor de lingerie gebruikt worden.

 

lesrooster cursusjaar 2019 2020